Ιστορικό

Βιογραφία Αγίας Μαρίνας

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ,. από γονείς ειδωλολάτρες. Η μητέρας της πέθανε όταν η Μαρίνα ήταν πολύ μικρή και ο πατέρας της ανέθεσε την ανατροφή της σε μια εξαιρετική γυναίκα, η οποία ήταν κρυφή Χριστιανή. Έτσι η Μαρίνα από την νηπιακή της ηλικία βρέθηκε σε περιβάλλον Χριστιανικό.

Σε ηλικία 15 ετών, αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι Χριστιανή και εκείνος συγκλονισμένος και μη ξέροντας τι να κάνει για να την συνετίσει, πήρε την απόφαση να την καταγγείλει στον Έπαρχο Ολύμβριο.

Αυτός διέταξε να την συλλάβουν για ανάκριση. Όταν παρουσιάστηκε μπροστά του, η Μαρίνα άφοβα ομολόγησε ότι είναι Χριστιανή. Αυτός προσπάθησε να την μεταπείσει, αλλά μάταια. Τότε διέταξε να την φυλακίσουν. Τα μαρτύρια που ακολούθησαν ήταν τρομερά. Το καθένα πιο σκληρό από το άλλο. Η Αγία όμως δεν λύγισε. Κανένα κακό δεν στάθηκε ικανό να της κάμψει την θέληση και να την κάνει να αρνηθεί την πίστη της.

Όταν ο Ολύμβριος την κάλεσε για δεύτερη φορά και διαπίστωσε ότι η πίστη της ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της ως εκ θαύματος, έκλεισαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί παρευρισκόμενοι να ασπαστούν τον Χριστιανισμό.

Μπροστά σε αυτό τον «κίνδυνο» ο Έπαρχος Ολύμβριος, τελικά την αποκεφάλισε. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη της στις 17 Ιουλίου.

Ιστορικό Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Βέροιας

O ιερός ναός της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στο χωριό Αγία Μαρίνα Βέροιας, στο νομό Ημαθίας, 7 χλμ έξω απο την πόλη της Βέροιας. Στο κέντρο του χωριού και δίπλα απο την πλατεία έχουν ανεγερθεί 2 ναοί. Ο παλιός ναός, ο οποίος ανεγέρθηκε το 1936 μ.χ. και ο νέος επιβλητικός ιερός ναός της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος ανεγέρθηκε το 2000 μ.χ. Λίγο έξω απο το χωριό, 2 χλμ ανατολικά του οικισμού, βρίσκεται ο παλιός ιερός ναός της Αγίας Μαρίνας. Έχει κηρυχτεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ. αρ. Υ.Α. Β1/Φ36/31675/685/2-7-85 απόφαση (ΦΕΚ 455/Β/19-7-85). Η ανέγερση του έγινε το 1700 μ.χ. και η αρχιτεκτονική του στη σημερινή του μορφή πρόκειται για μονόχωρο ναό με ημικυκλική εξωτερικά αψίδα, ευρύχωρο νάρθηκα-γυναικωνίτη και χαγιάτη στην νότια και δυτική πλευρά. Στη βορειοδυτική γωνία του ναού υψώνεται νεόδμητο κωδωνοστάσιο απο οπλισμένο σκυρόδερμα. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφικό διάκοσμο που έχει χρονολογηθεί στον 18ο αιώνα, εικόνες του 19ου αιώνα και ξυλόγλυπτο σταυρό.Στην περιοχή αυτή βρισκόταν ο παλιός οικισμός της Αγίας Μαρίνας μέχρι την μεγάλη πλημμύρα του 1935.

 

Υπεύθυνος: Πατήρ Χρήστος Γεροντοπουλος